Virgil

Virgil van Dijk kent iedereen als de captain van het Nederlands elftal en centrumverdediger van Liverpool. De boomlange mandekker was één de bouwstenen van het nieuwe Oranje, The New Wave, dat onder Ronald Koeman gestalte kreeg. Maar hoe vanzelfsprekend zijn status ook is, feit is dat Van Dijk flink heeft moeten knokken om op het allerhoogste podium te komen. Dat lees je in het boek ‘Virgil’.

Van Dijk imponeert als speler: met zijn lengte, zijn lage stem die over het veld buldert en zijn charisma. Maar imponeren deed hij allesbehalve als jeugdspeler bij Willem II. Pas na een flinke groeispurt werd hij een sterke verdediger en werkte hij richting het eerste elftal van de Tricolores, waarvoor hij echter nooit een officiële wedstrijd zou spelen. Het doet hem besluiten om zijn heil te zoeken bij een club die wél in hem gelooft: FC Groningen.

In ‘Virgil’ beschrijven Luca Caioli en Cyril Collot hoe Van Dijk tot bijna zeventig duels in de hoofdmacht van FC Groningen komt, maar ondanks zijn groei kan hij de Nederlandse topclubs nog niet overtuigen. Zijn overstap naar Celtic is helemaal in lijn met de ambities van Van Dijk, die een topverdediger wil worden en vooruit wil. Bij elke club laat hij zien dat hij het niveau aankan: in de spijkerharde Schotse competitie bij Celtic, en in de Premier League bij Southampton en Liverpool.

Zijn carrière is echter niet louter hosanna. Zo lezen we hoe een gevaarlijke blindedarmontsteking bijna een einde maakt aan alle ambities, en hoe Van Dijk de tabloids haalt vanwege een vermeende affaire tijdens de zwangerschap van zijn vriendin. Ook maakt hij zich impopulair bij de fans van Southampton vanwege de manier waarop de verdediger een transfer forceert naar Liverpool. Het maakt Van Dijk een speler met een rauw randje.

Van Dijk is een fenomeen die in de armen wordt gesloten door de fans van Liverpool én Oranje. Na het winnen van de landstitel met Liverpool afgelopen seizoen, de Champions League en het WK voor clubteams in 2019 is er eigenlijk nog één prijs die ontbreekt: eremetaal met het Nederlands elftal. Afgelopen zomer werd de kans hem ontnomen, maar hij grijpt deze volgend jaar zomer vast met beide handen aan.

Koop dit boek

Informatie

Titel
Virgil

Auteur
Luca Caioli

Categorie
Sportboeken

Jaar van uitgave
2020