Jongensdromen

Voetbalkenners zeiden het al toen de Europese prestaties tot grote hoogten stegen: dit seizoen gaan we nog lang onthouden, en het zal lang duren voor dit kunststukje weer herhaald wordt. In het seizoen 2018/2019 stelde Ajax de landstitel en de beker veilig, maar het was het Champions League-avontuur dat het meeste indruk maakte. Willems Vissers ving dit droomseizoen in het boek ‘Jongensdromen’.

Het chagrijn overheerste bij Ajax, dat na vier titelloze seizoenen gebrand was op revanche. En bij woorden bleef het niet: de Amsterdammers verhoogden het salarisplafond, haalden met Dusan Tadic en Daley Blind ervaring in huis, en wisten Hakim Ziyech te overtuigen te blijven. Het wierp zijn vruchten af: Ajax plaatste zich na drie voorrondes voor de groepsfase van de Champions League.

Vissers voelt zich als een kind in een snoepwinkel met Ajax’ zegetocht door Europa. Als pure romanticus weet hij het gevoel rondom de wedstrijden feilloos te vangen in zijn artikelen voor De Volkskrant, die in dit boek zijn gebundeld. Zo stelt hij dat de prestaties van Ajax, waarin het bijvoorbeeld Benfica en Bayern München van zich afschudt niet alleen lof oogsten vanwege het resultaat: vooral door de manier waarop. Hollandse school 2.0.

Met branie, lef en jong talent veegt de formatie van trainer Erik ten Hag vervolgens met menig topclub de vloer aan. Oké, Real Madrid was dan wellicht op zijn retour: Juventus had alle pijlen gericht op de Champions League, maar wist zich geen raad met het hogeschoolvoetbal uit Amsterdam. De portretten in het boek van alle talenten – Frenkie de Jong, Hakim Ziyech, Matthijs de Ligt – ze zijn stuk voor stuk uitmuntend geschreven.

En zoals een jongensdroom betaamt, wordt Ajax het sprookje ruwweg verstoord. Lucas Moura ontzegt Ajax namens Tottenham Hotspur, in de laatste seconde van de speeltijd, de finale van de Champions League. Het is een wreed slot van een succesvolle Europese campagne, die Ajax in binnen- en buitenland een grote hoeveelheid fans heeft opgeleverd. De landstitel die de Amsterdammers exact een week later veiligstelt op De Vijverberg levert genoeg vreugde om de Europese kater weg te spoelen.

Een uniek seizoen met een unieke groep. Dat bleek afgelopen seizoen wel, toen Ajax op ongelukkige wijze strandde in de groepsfase. Maar voor de voetbalfan die zich soms weer wil laven aan het droomseizoen 2018/2019 van Ajax, is ‘Jongensdromen’ een must-read.

Koop dit boek

Informatie

Titel
Jongensdromen

Auteur
Willem Vissers

Categorie
Sportboeken

Jaar van uitgave
2019