Fernando Ricksen – De Finale Strijd

De Finale Strijd is het bizarre vervolg op Vechtlust, het eerste boek van Fernando Ricksen. Ricksen leidde een turbulent leven tijdens zijn huidige voetbalcarrière. Hij voetbalde op hoog niveau, maar had ook een leven vol alcohol, vol vrouwen en zijn periode in Rusland kostte hem zelfs een schorsing, omdat hij zich vergreep aan de cocaine. Dat leven werd samengevat in Vechtlust. Maar juist op het moment dat hij dat boek presenteerde werd bij Ricksen de vreselijke spierziekte ALS geconstateerd.

Zijn nieuwe boek start waar het laatste boek eindigt, huilend bij De Wereld Draait Door vertelt hij Matthijs van Nieuwkerk en tafelgast Beau van Erven Dorens dat er bij hem ALS gediagnosticeerd was. Van Erven Dorens noemt Ricksen een held dat hij dan gewoon aanwezig is om Vechtlust te presenteren. Het kenmerkt de voormalig speler van Glasgow Rangers, die geen strijd uit de weg ging, die een soort van onverzettelijkheid aan de dag legde, waardoor hij – ondanks zijn fratsen buiten het veld – een waanzinnige carriere beleefde.

In De Finale Strijd omschrijft Vincent de Vries de turbulente periode van de vijftienvoduig international. Van ontmoetingen met Sepp Blatter, Johan Cruijff en Lionel Messi tot het ontroerende afscheid dat Ricksen had met Michéle Turnu, de ongemakkelijkheden en voornamelijk onoverkomelijkheden die ALS met zich mee brengt. Een ziekte die wordt betiteld als een sluipmoordenaar die keihard toeslaat.

Ondanks de strijdlust merk je naarmate de hoofdstukken vorderen dat het einde nabij is. Anekdotes waarbij hij al balanceert op het randje van de dood en momenten waarop hij – ondanks zijn spierziekte – nog doodleuk van Spanje naar Nederland rijdt in de auto. Ook zijn tweede boek is open, eerlijk en anders dan anders. Maar dit keer met een minder leuke aanleiding. Het gevecht tegen ALS wordt heel goed duidelijk, voor zowel de patiënt als zijn omgeving.

Koop dit boek

Informatie

Titel
Fernando Ricksen – De Finale Strijd

Auteur
Vincent de Vries

Categorie
Sportboeken

Jaar van uitgave
2020