Sjaak Polak

Wanneer ik de naam Sjaak Polak hoor, denk ik direct aan die Haagse gast die bij FC Twente speelde. Die dat overigens niet onverdienstelijk deed en met z’n gave linker ook geregeld een vrije trap de kruising in pegelde. Dat is ‘Sjaakie’ voor de buitenwereld. Maar dankzij Rick van Leeuwen weten we inmiddels veel meer over de huidig trainer van de ADO Den Haag Vrouwen.

Gedurende een jaar volgt de schrijver de energieke Hagenees die inmiddels in Voorschoten woont. Polak is niet de voetballer die tonnen met geld verdiende gedurende zijn carrière, volgens hemzelf was hij altijd de slechts betaalde prof binnen de club. Maar wel een prof met een tomeloze inzet en drijfveer om te slagen. Iets wat zijn moeder al aankondigde toen hij zestien jaar was. Het waren ongeveer de laatste woorden van zijn moeder, die op 36-jarige leeftijd overleed.

Dit boek geeft een uniek kijkje in de wereld van een verdienstelijke voetballer, die wel keihard moet werken om zijn volgende droom: coach in het betaald voetbal, te verwezenlijken. Het boek brengt Sjaak op de plekken waar hij vroeger opgroeide in Den Haag, waar hij voetbalde, waar hij furore maakte. Maar ook zijn dagelijks leven, van een bezoek aan de tandarts, waar hij echt tegenop kijkt, naar de winkel van zijn vrouw.

De anekdotes met FC De Rebellen zijn het komische hoogtepunt van het boek. De oud-profs spelen wedstrijden bij amateurverenigingen, in de gevangenis en in Lloret de Mar. Trips vol voetbalhumor, met scheidsrechter Roelof Luinge (in het luisterboek op Storytel steevast uitgesproken als Lu-in-que) als een van de grote sfeermakers.

Sjaak Polak, even serieus, leest heerlijk weg. Je leest geen anekdotes over oud-ploeggenoten of trainers, al krijgt Frans Adelaar het wel flink te verduren. Je volgt het verhaal van een uiterst serieuze en ambitieuze trainer in wording, die vanuit een zware jeugd het profvoetbal wist te bereiken. Van emotionele dieptepunten tot komische hoogtepunten, een aanrader als je van boeken over voetballers houdt.

Koop dit boek

Informatie

Titel
Sjaak Polak

Auteur
Rick van Leeuwen

Categorie
Sportboeken

Jaar van uitgave
2020