Basta

Bij het lezen van het boek vraag je je af, hoe Marco van Basten het voor elkaar heeft gebokst om uit te groeien tot een van de beste voetballers die Nederland ooit heeft gekend. Je vraagt je af hoe het überhaupt mogelijk is dat de oud-speler van Ajax en AC Milan nog gewoon kan lopen. In Basta lees je het verhaal van Marco van Basten zoals je het nog niet eerder las.

Bij het lezen van het intro voel je de immense pijn die Marco van Basten voelde. De drievoudig Europees Voetballer van het Jaar omschrijft hoe elke stap moeite kost, hoe hij er minuten over doet om midden in de nacht het toilet te bereiken, hopend dat niemand hem zo ziet. De topspits was geworden tot een hoopje ellende, schamend voor hoe hij op dat moment voor de dag kwam.

Het boek over San Marco vertelt alles over de spits. Zijn jeugd, waarin hij op vroege leeftijd een vriendje waarmee hij aan het spelen was, zag verdrinken in een wak. Zijn familie, met zijn moeder die door een hersenbloeding jaren nooit meer de moeder was waarbij hij opgroeide. Zijn vriendin Liesbeth, die hij in Milaan zelfs even de door wees. En het begin van zijn prachtige carrière, met onder andere Johan Cruijff en met John van ‘t Schip. Maar ook het blessureleed, z’n angsten en medische fouten.

Basta is in 352 pagina’s het levensverhaal van de man die Nederland met een fantastische volley naar het Europees Kampioenschap schiet. De wijze waarop Edwin Schoon omschrijft bijna voelbaar de pijn die Van Basten beleefde, de successen die hij ervoer en de angsten die hij doorstond.

Koop dit boek

Informatie

Titel
Basta

Auteur
Edwin Schoon

Categorie
Sportboeken

Jaar van uitgave
2019