Podcast #7: Hoe profileer je je als merk binnen de sport?

Het aantal merken dat iets met sport doet is enorm. Van Calvé Pindakaas tot Coca-Cola en van HAK tot Blokker: het lijkt erop dat je je als merk echt binnen de sport moet profileren. Sportsponsoring is hot en er gaan miljarden in om. Maar hoe profileer je je nu als merk op een succesvolle manier? En op welke manier claim je als merk een plekje in het brein van de consument? We vragen het aan Myron Walraven (Shimano Europe) en Tom van Bommel (Unravel Neuromarketing Research). Verder blikken we terug op de opvallendste sportmarketing momenten van november en bespreken we het sportmoment van de afgelopen maand.

Waarom kiezen zoveel merken om zichtbaar te zijn binnen de sport? “Ik denk dat het met emotie te maken heeft en dat je je als merk kunt koppelen aan een persoonlijkheid”, vertelt Myron Walraven. “Een makkelijk voorbeeld: een vriend die iets aan je vraagt zul je altijd eerder accepteren dan iemand die je niet kent. Mensen kennen bijvoorbeeld Max Verstappen, omdat hij nu eenmaal heel veel op tv is en het goed doet, en iedereen voelt zich betrokken. En ik denk dat als je daar als merk tussenkomt dat dat een soort van ‘momentum’ is waarbij je als merk ook je persoonlijkheid kan neerzetten. De connectie is daar veel eerder te maken dan wanneer je in een krant staat met een platte advertising of tv-commercial.”

Tom van Bommel, neuromarketeer bij Unravel Neuromarketing Research, stelt dat sport een belangrijk context is waarbinnen het merk zich kan profileren. “Sport is voor degenen die van sport houden een fantastische context om het merk te zien, omdat de positiviteit van sport verenigd wordt met het gevoel dat je met het merk hebt. Dat is niet zozeer een kwestie van actief het merk onthouden – dat is niet zo heel erg belangrijk voor de effectiviteit. Het gaat er puur om dat het merk met een wat meer positieve lading in het brein wordt weggeschreven”, aldus Van Bommel.

Benieuwd naar de hele aflevering? Luister dan nu De Sportmarketing Podcast van Yellow Jersey via Anchor, Spotify en Apple Podcasts.