Met deze tips haal jij meer uit videocontent in 2021

De afgelopen jaren is video voor marketeers steeds groter en belangrijker geworden. Deze trend zal in 2021 aanhouden. Meer dan 80% van het internetverkeer bestaat al uit video in dit percentage neemt toe. Daarom is het belangrijk om videomarketing in te zetten om je boodschap over te brengen. En om jouw video’s te optimaliseren per kanaal om op te vallen bij je doelgroep. In dit artikel geven we een aantal inzichten die je kunt gebruiken om jouw video’s zo goed mogelijk te benutten.

De optimale lengte van je video

Er bestaat geen optimum voor de lengte van je video, omdat de ideale lengte afhankelijk is van wat je doel is en voor welk kanaal je de video maakt. Wel geldt over het algemeen dat korte video’s het goed doen op social media, en met kort bedoelen we maximaal 1 minuut en liever nog richting de 30 seconden. Korte video’s spreken een breder publiek aan en hebben hiermee een positief resultaat op je bereik. Toch kan het soms juist goed zijn om een lange video te maken, bijvoorbeeld als je iets wil uitleggen of een uitgebreide reportage publiceert. De ideale lengte hangt dus ook af van wat je doel met de betreffende video is.

Daarnaast is het natuurlijk afhankelijk van het kanaal dat je gebruikt hoe je de boodschap die je wil overbrengen het best kunt overbrengen. Zo is het relatief nieuwe TikTok geschikt voor korte en luchtige filmpjes. De gemiddelde kijktijd is met 6 seconden extreem laag, terwijl op YouTube langere video’s het juist erg goed doen.

Mobile first: zorg voor ondertiteling

In 2020 was 70% van alle kijktijd van YouTube vanaf een smartphone. Voor de overige social media kanalen ligt dit aantal al ruim boven de 80%. Over het algemeen geldt dus dat ‘mobile first’ eerder regel dan uitzondering is. Daarom is het goed om hier rekening mee te houden, zeker omdat een meerderheid van video’s op social media door gebruikers zonder geluid wordt gekeken. Daarom is het raadzaam om je video’s te ondertitelen zodat men de boodschap ook mee krijgt als men de video zonder geluid kijkt.

Boei de kijker in de eerste paar seconden

Net als in webdesign geldt ook voor video dat de eerste paar seconden cruciaal zijn voor je resultaat. In de eerste paar shots wordt bepaald of men de video verder wil kijken of dat men in plaats daarvan doorscrolt. Zoals we bijvoorbeeld eerder al benoemden is de gemiddelde kijktijd van een video op TikTok slechts 6 seconden! Besteed daarom veel aandacht aan de eerste paar shots. Zorg dat ze smaken naar meer. Doordat de beelden de kijker direct boeien vanwege het cinematische effect of vanwege een uitleg wat je als kijker aan de video hebt. Je hebt maar één kans om je kijkers direct te boeien voordat ze doorscrollen naar de volgende video. Zorg dat je kijkers een reden hebben om verder te kijken.

Zorg daarnaast voor een titel die kijkers vertelt waarom ze de video moeten kijken. Geef in de titel een tipje van de sluier, belicht een opmerkelijke quote uit de video en blijf beknopt. Ook een aantrekkelijke thumbnail draagt eraan bij dat kijkers op je video klikken. De thumbnail is handmatig in te stellen. Kies een videoframe dat boeit of maak een thumbnail met een extra tekstuele of visuele trigger die je kijkers over de streep trekt.

Formaten en de minimale en maximale lengte per kanaal

Onderstaand volgt een overzicht van de meest optimale formaten per medium en de mogelijkheden met betrekking tot de lengte van de video.

YouTube

 • Aspect ratio 16:9 (mobiel) of 4:3 (computer), waarbij YouTube zelf zwarte balken toevoegt op basis van het device waarop gestreamd wordt.
 • Minimaal 33 seconden, geen maximum.

Instagram Timeline

 • Aspect ratio 5:4 tot 4:5.
 • Maximaal 60 seconden.
 • Tip: Het oppervlakte dat je kunt liken is bij een ratio van 4 (horizontaal) bij 5 (verticaal) het hoogst.

Instagram IGTV

 • Aspect ratio tussen 9:16 en 16:9, waarbij Instagram zelf zwarte balken toevoegt op basis van het device waarop gestreamd wordt.
 • Minimaal 61 seconden en maximaal 60 minuten.

Instagram en Facebook Stories

 • Aspect ratio 9:16.
 • Maximaal 15 seconden.

Instagram Reels

 • Aspect ratio 9:16.
 • Maximaal 30 seconden.

Facebook

 • Aspect ratio tussen 16:9 en 9:16.
 • Maximaal 241 minuten.

LinkedIn

 • Aspect ratio tussen de 1:2.4 en 2.4:1
 • Minimaal 3 seconden en maximaal 10 minuten.

Twitter

 • Aspect ratio tussen 1:2.39 en 2.39:1.
 • Maximaal 140 seconden.

TikTok

 • Aspect ratio 9:16.
 • Maximaal 15 seconden.

Kortom: Zorg ervoor dat je kijkers de eerste paar seconden vastgrijpt met een pakkende titel, een goede thumbnail en een boeiende start van de video. Wees je daarnaast bewust van het feit dat het merendeel van je kijkers vanaf een smartphone naar je video’s kijkt. Voeg ondertiteling toe en gebruik zoveel mogelijk een schermvullend beeldformaat (16:9 of 9:16). Een handige tool voor het toevoegen van ondertiteling is Kapwing.

Mocht je eens met één van onze specialisten willen sparren over contentmarketing en videoproductie, neem dan gerust contact met ons op of geef je op voor een Sport Marketing Speeddate!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Picture of Tim van Peppen

Tim van Peppen

Tim is oprichter van Yellow Jersey en houdt zich dagelijks bezig met creatieve concepten voor diverse opdrachtgevers.