Ruben’s Vueltapoule tips

Nog maar heel even en dan is het tijd voor het slotstuk van het rondewerk dit jaar. De Vuelta a España, die komend jaar overigens letterlijk bij ons voor de deur van start gaat (zin in!), start dit jaar op zaterdag 24 augustus met een ploegentijdrit door Las Salinas de Torrevieja. De Vuelta leidt ons zoals ieder jaar over overwegend goed geasfelteerde wegen door het Spaanse platteland, over geitenpaadjes die alleen tijdens de Vuelta worden gebruikt en over beklimmingen met stijgingspercentages waar iedereen boven de 60 kilogram rillingen van krijgt. Hopelijk kunnen we na een ongekend mooie Tour wederom genieten van een waanzinnige koers! Voorafgaand aan dit geweld geef ik je weer 10 gratis tips voor jouw pouletje.

Tip 1: Luca Mezgec
Met twee etappezeges in de Ronde van Polen enkele weken geleden beschikt deze normaliter tweederangssprinter over een sublieme vorm. Hiermee kan hij je wel eens een hoop punten opleveren. Bij zijn ploeg krijgt hij de ruimte om voor zijn eigen kans te gaan. Bovendien gaf hij aan een aantal kilo’s te zijn kwijtgeraakt, wat in de Ronde van Spanje heel goed van pas komt gezien het aantal hoogtemeters.

Tip 2: Clement Venturini
Nog eentje in dezelfde categorie is de Fransman Clement Venturini. Hij boekte dit seizoen nog geen overwinning, maar zijn erelijst staat vol met ereplaatsen. Omdat hij, net als Luca Mezgec, ook heuveltjes kan overleven is hij het zeker waard om in je poule op te nemen. Hij krijgt weliswaar geen grootse sprinttrein mee, maar deze ‘Freire-stijl-sprinter’ heeft dan ook helemaal geen treintje nodig om een goede uitslag te rijden.

Tip 3: Fabio Jakobsen
Dat Fabio Jakobsen bijzonder snel is bewees hij al meermaals de afgelopen jaren. Dit jaar resulteerde dat zelfs in winst op het Nederlands Kampioenschap en daarnaast prolongeerde hij met verve zijn overwinning van 2018 in de Scheldeprijs (een Belgische voorjaarsklassieker). Volgens zijn voormalig ploeggenoot Niki Terpstra sprintte hij eerder tijdens trainingskampen al topsprinter Elia Viviani uit het wiel. Dit zou zomaar de grote ronde van zijn doorbraak in het sprintgeweld op het allerhoogste niveau kunnen worden.

Tip 4: Jon Aberasturi
Deze 30-jarige Spanjaard in dienst van het kleinere Caja Rujal – Seguros RGA wil zijn ploeg graag in de kijker rijden! In de Vuelta á Burgos, een belangrijke voorbereidingswedstrijd op de Ronde van Spanje, won hij een etappe voor gevestigde sprinters als Nizzolo, Narváez en Belletti. Verleden jaar pakte deze pijlsnelle Spanjaard in de Vuelta ook al drie top-10-plaatsen mee. Omdat hij voor een sprinter tot de lichtgewichten gerekend kan worden is hij ook in staat de wat lastigere aankomsten te verteren. Het zou mij daarom niet verbazen als hij dit jaar zijn prestatie van verleden jaar dunnetjes over zal doen.

Tip 5: Sam Bennett
Dé sprinter van de afgelopen maand was zonder twijfel Iers Kampioen Sam Bennett. In de BinckBank Tour declasseerde hij Dylan Groenewegen, die eerder dit seizoen de te kloppen man was. Waarschijnlijk zal iedereen hem opstellen en ga je dus niet heel veel punten winnen ten opzichte van anderen, maar neem Bennett zeker mee! Als er geen gekke dingen gebeuren moet hij zeker meerdere keren meedoen voor de winst en is hij de grote kanshebber voor de puntentrui.

Tip 6: Sergio Higuita
Dit kan wel eens één van de ontdekkingen van de Vuelta worden. De voor het grote publiek nog niet zo bekende Sergio Higuita, slechts 22 jaar, is wederom een Colombiaan uit de hoge hoed van EF Education First-ploegleider Michael Vaughters. Dit jaar viel hij op door in de Ronde van California tweede te worden. Ook werd hij recenter vierde in de Ronde van Polen. In principe moet hij knechten voor zijn ploeg- en landgenoot Rigoberto Uran (Uran Uran), maar gezien zijn leeftijd doet hij ook mee voor het jongerenklassement die dit jaar haar herintreding viert in de Vuelta. Het zou zomaar kunnen dat hij als schaduwkopman een gooi kan doen naar de winst in het jongerenklassement!

Tip 7: Tadej Pogacar
Nog een kanshebber voor de jongerentrui is de piepjonge Sloveen Tadej Pogacar (20 jaar). Hij hoort thuis in hetzelfde rijtje als Evenepoel, Van Aert en andere jonge talenten die de gevestigde orde naar huis rijden. Zijn nog altijd korte palmares is bijzonder indrukwekkend. Hij reist als één van de kopmannen van de ploeg UAE Emirates af naar de Vuelta en zal, voor het eerst, in deze hoedanigheid een grote ronde mogen rijden. Het is altijd de vraag wat het met een jonge renner doet als hij drie weken moet presteren, maar met overwinningen in de Ronde van California en de Tour de l’Avenir heeft hij zich al bewezen in de etappekoersen van een week.

Tip 8: Davide Formolo
Net als in de Giro d’Italia leidt Davide Formolo samen met Rafal Majka de klassementsploeg van BORA – Hansgrohe. Tijdens de Giro deden beide renners het erg goed. In de Ronde van Polen bewees Davide recent weer in goede conditie te zijn voor een Spaanse avontuur. Ook won hij begin deze zomer het Italiaans Kampioenschap op de weg op indrukwekkende wijze. Dankzij zijn veelzijdigheid sprokkelt hij altijd de nodige punten binnen en daarmee kan hij goud waard zijn voor je poule!

Tip 9: Primoz Roglic
Hij slaagde er niet in om als topfavoriet de Giro d’Italia te winnen en is uiterst gretig om de Vuelta wél als winnaar te beëindigen. Hij krijgt wederom een zeer sterke ploeg mee om hem bij te staan, waaronder schaduwkopman Steven Kruijswijk, en wordt gezien als de grote favoriet voor de eindzege. Gezien zijn capaciteiten moet hij normaal gesproken meedoen voor het podium en daarom mag hij zeker niet missen in je selectie!

Tip 10: Miguel Ángel López
Verleden jaar was ‘Superman López’ winnaar in het – toen niet bestaande – jongerenklassement en finishte hij de Vuelta op de derde plaats. Goud waard dus voor wie hem geselecteerd had in zijn poule! Dit jaar doet hij voor het laatst mee voor het jongerenklassement, maar het zou zomaar zo kunnen zijn dat hij voor meer gaat! Na de Giro reed hij enkel in de Ronde van Polen relatief anoniem rond. Toch heeft hij al meermaals bewezen dat hij over de capaciteiten beschikt om een grote ronde te winnen. Dit jaar werkte hij in zijn trainingen aan zijn zwakke plek: de tijdrit. Met een ploegentijdrit en een individuele tijdrit in het verschiet geen overbodige luxe!

Uiteraard kunnen er aan deze tips geen rechten worden ontleend. Wel ben je van harte uitgenodigd om mee te doen aan onze Vueltapoule! Zien we je daar?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Foto van Tim van Peppen

Tim van Peppen

Tim is oprichter van Yellow Jersey en houdt zich dagelijks bezig met creatieve concepten voor diverse opdrachtgevers.